Suomessa esiintyy punkkien levittäminä sairauksina anaplasmoosia sekä borrelioosia. Tarttuva aivokalvon tulehdus ei todistettavasti ole lemmikkieläimiin tarttunut. Koiralla punkkivälitteisiä sairauksia esiintyy jonkin verran, kissoilla tartunnat ovat erittäin harvinaisia.
Anaplasmoosin aiheuttaa Anaplama phagosytophilum -bakteeri. Tautia levittävät suomalaiset punkit. Punkin on oltava kiinnittyneenä lemmikissä 24 – 48 h, jotta tartunta siirtyy. Oireet alkavat n. 1 – 2 viikkoa tartunnasta. Oireet ovat hyvin moninaisia, kuten kuume, apaattisuus, heikkous, syömättömyys, liikkumishaluttomuus, jäykkyys, ontuminen, imusolmukkeiden turpoaminen ja verihiutalekato. Kuitenkin myös oireettomia tartuntoja tavataan paljon.
Borrelioosin aiheuttaa Borrelia burgdorferi -bakteeri. Noin 30 % suomalaisista punkeista kantaa borrelioosia, mutta norreliaa kantavan punkin purema johtaa vain harvoin tartuntaan ja kliinisen taudin kehittyminen on harvinaista. Tartunnan siirtyminen lemmikkiin vaatii vähintään 50 tunnin kiinnittymisajan. Oireiden alkaminen tartunnan jälkeen kestää jopa 2 – 6 kuukautta. Oireita ovat kuume, jalasta toiseen siirtyvä ontuma, imusolmukkeiden turpoaminen, syömättömyys, nivelten turpoaminen. Borrelioosiin voi liittyä vakava munuaissairaus, joka on ennusteltaan huono. Borrelioosi voi kroonistua, jolloin hoito on haastavampaa.
Tartunnat voidaan seuloa pikatesteillä (esim. Snap 4Dx), mutta diagnoosi varmistetaan yleensä tarkemmilla verinäytetutkimuksilla. Myös terveillä koirilla ja kissoilla voi olla borrelia- sekä anaplasmavasta-aineita ilman kliinistä tautia. Molemmat tartunnat hoidetaan pitkillä antibioottikuureilla (doksisykliini) ja vakavissa tartunnoissa tukihoito, kuten nestehoito voi olla tarpeen. Toistuvilla vasta-ainemittauksilla voidaan kontrolloida sairaudesta parantumista.
Tärkeintä punkkivälitteisten sairauksien ehkäisyssä on punkkitorjunta. Punkkiehkäisyyn on saatavilla reseptivapaita paikallisvaleluliuoksia ja punkkipantoja. Reseptillä eläinlääkäriltä on saatavilla punkkipantoja sekä suun kautta annettavia valmisteita punkkitartuntojen ehkäisyyn. Eläimet tulisi myös tarkistaa päivittäin huolimatta käytetystä punkkivalmisteesta. Kiinnittyneet punkit tulee poistaa mahdollisimman nopeasti tartuntojen välttämiseksi.
Copyright Eläinlääkärikeskus Sovet