Ei ole yhdentekevää, kuka ja millä laitteistolla ultraäänitutkimus tehdään. Olemme halunneet panostaa klinikallamme ultraäänitutkimusten laatuun. Perusultraäänitutkimuksia (esim.virtsarakon ja kohdun ultraus) tekevät klinikallamme kaikki eläinlääkärit. ELL Maarit Luukkainen on suorittanut ESAVS:n (European School for Advanced Veterinary Studies) ultraäänikurssin Sveitsissä, ja suorittaa klinikallamme vaativampia vatsaontelon ultraäänitutkimuksia.
Klinikallamme on käytössä uusi, sairaalatasoinen ”high-tech” väri-doppler ultraäänilaite. Hyvän erotuskyvyn ansiosta pystymme paikallistamaan usein pienetkin muutokset elimissä. Väridopplerilla pystytään määrittämään mm.veren kulkusuuntaa verisuonistossa ja sydämessä, sekä paikallistamaan paremmin verisuonten sijainnit.
Vatsaontelon ultraus
Ultraäänilaitteella voidaan tutkia elimistön pehmytkudoksia. Ultrauksen aikana voidaan kohde-elimestä ottaa ohutneulanäytteitä tai koepaloja. Ennen toimenpidettä eläimen olisi hyvä olla paastolla 12 tuntia, jottei suoliston sisältö häiritsisi tutkimusta. On hyvä muistaa, että varsinkin koko vatsaontelon ultrausta varten karvoja joudutaan ajelemaan vatsan alueelta, koska ultraääni ei pysty läpäisemään karvoitusta. Usein röntgentutkimus ja ultraäänitutkimus tukevat toisiaan, mutta ultraäänitutkimuksen etuna on sen vaarattomuus sekä potilaalle että avustajille (vrt.röntgensäteily).
Sydänultratutkimukset
Eläinlääkäri Maarit Luukkainen tekee sydänultraäänitutkimuksia. Sydänultraäänitutkimus on aiheellinen, jos potilaalla kuullaan sydämessä sivuääni, tai sillä on sydänsairauksiin viittaavia oireita (lenkillä väsymys, yskä, yöllinen levottomuus). Jos potilasta on hoidettu tai tutkittu muualla, on aiemmat hoitotiedot hyvä ottaa mukaan käynnille tai lähettää ne etukäteen sähköpostilla meille (sovet@sovet.fi). Sydänultraäänitutkimuksen yhteydessä on mahdollista ottaa myös sydänsähkökäyrä eli EKG.
Tiineysultrat
Teemme myös ultraäänitutkimuksia tiineyden varalta. Ultrakuvat on mahdollista saada mukaan joko paperisina tai (asiakkaan omalle) muistitikulle. Tiineysultraäänitutkimus tehdään yleensä noin 28 vrk astutuksesta. Eläinlääkäri Maarit Luukkainen tekee myös varhaistiineysultrauksia jo 21 vrk astutuksesta.
Muut ultraukset
Ultralla on mahdollista tutkia myös muita kudoksia, esim. keuhkoja, jänteitä ja tutkia ihonalaisten pattien koostumusta ja ottaa tarvittaessa näytteitä ultraääniohjauksessa.